Ammóniamentesítés

2024.05.04. 15:00

Érkezik az új víztorony Cibakházára, hamarosan egészségesebb lesz az ivóvíz

Építik az új víztornyot Cibakházán, a létesítmény még a telepen várja a felállítását és üzembe helyezését. Pályázati forrásból ammóniamentesítik az ivóvizet a tiszazugi településen.

Pakainé Pusztai Nóra

Javában zajlik az ivóvízminőség-javító program Cibakházán. Bár a munkálatok jelenleg útlezárásokkal és egyéb kellemetlenségekkel járnak, hamarosan egészségesebb ivóvizet biztosítanak a lakosságnak.

víztorony,rekonstrukció,cibakháza
Az új víztorony építése folyamatos, a kép elkészültekor még nem került fel rá az ezüst színű burkolat
Forrás: Cibakházi Nagyközség honlapja

– Fel van túrva a fél falu – mondta őszintén Hegyes Zoltán polgármester, amikor a projektről kérdeztük.

A régi víztorony mellett már építik az újat, a burkolatát is megkapta, ezüst színben pompázik. A vízműtelepen épülnek az új létesítmények, amik biztosítják azokat a berendezéseket, amik ammóniamentesítik az ivóvizet.

– Hosszú vita volt, hogy milyen technológiai megoldás mellett döntsenek a szakemberek. Voltak a biológiai, illetve a kémiai tisztítás hívei. Végülis előbbi nyert, aminek örülünk, mert  a kémiai egy törésponti, klórozási alternatíva lett volna, amelynek a lényege, hogy klór és egyéb vegyszerek hozzáadásával végzik az ammóniamentesítés folyamatát. Ezeket a vegyi agyagokat kivonják a vízből fogyasztás előtt. A másik egy természetesebb mód. Amikor 10 évvel ezelőtt elindult a tervezési folyamat a biológiai megoldás még gyermekcipőben járt, mostanra kiforrta magát, örülünk, hogy ezt a lehetőséget választották – magyarázta a két módszer közötti különbséget. 

víztorony,rekonstrukció,cibakháza
A fél falut érinti az ivóvízhálózat rekonstrukció
Forrás: Cibakházi Nagyközség honlapja

A szakmai kérdésben a tervező és az üzemeltető egyeztetett. A fejlesztésnek köszönhetően sokkal egészségesebb ivóvizet biztosítanak a lakosság számára.

– Talán szerencsés is volt, hogy eltelt az idő, mert így ki tudott alakulni a korszerű technológia. A lakosok mindenképpen jól járnak – fogalmazott a település vezetője.

A beruházás számos utcát érint, ahol kisebb hálózatcseréket végeznek és a különböző szakaszokat összekötik, hogy ne legyenek olyanok, ahol pang a víz.

– Egy-egy szakasz élőre kötése olyan kellemetlenségekkel jár, hogy átmenetileg szennyeződhet vagy zavarossá válhat a víz, a lakosok vízhiányt is tapasztalhatnak, de ez bele kell, hogy férjen – tekintett a következő időszak munkálataira. Hegyes Zoltán polgármester hozzátette, a projektet várhatóan 2025-ben fejezi be a kivitelező. 

Konzorciumban pályáztak az ivóvízhálózat-fejlesztésre Cibakházán

Ahogy arról korábban beszámoltunk, négy településsel konzorciumban nyert pályázatot Cibakháza az ivóvízhálózat rekonstrukciójára. Remélik, hogy a hosszú tervezés, gyorsítja a kivitelezést. A jelenlegi beruházás a hálózat egy kis részét érinti, már a folytatásban is gondolkodnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában