Turizmus

2024.04.19. 13:48

Térségünk kincseit is bemutatják a szolnoki utazás kiállításon

A kengyeliek csigát sodornak, a cibakházi standnál tepertős bodagot és meggypálinkát is lehet kóstolni, de a kiállítók elkalauzolnak a Tisza-tó kincsei között is az Aba- Novák Agóra Kulturális Központ előtti téren. Huszonötödik alkalommal rendeztek utazás kiállítást Szolnokon, a kétnapos programot a térségi települések bemutatkozása is színesíti.

Pakainé Pusztai Nóra

Még az időjárás is a 25. jubileumi utazási kiállítás mellé állt, így már a napsütéses péntek délelőtt a bemutatkozó települések képviselőivel és érdeklődőkkel telt meg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ előtti tér Szolnokon. A kengyeliek csigát sodortak, a cibakházi standnál tepertős bodagot és meggypálinkát is lehetett kóstolni, de Martfű iparának múltjába és jelenébe is bepillanthattak a jelenlévők.  

NB Utazás kiállítás (14 of 32)
Rengeteg különleges látnivalóvalóval várják az utazás kiállítás látogatóit Fotó: Nagy Balázs

A megnyitón Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója elmondta, összefogás eredménye, hogy életben tartották a lángot, amely lehetővé tette, hogy jubilálhasson ez a rendezvény.

– A térség turisztikai szereplői példát mutatnak – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Díszvendégként Reutlingen és Veszprém mutatkozhat be a rendezvényen. A Reutlingent képviselő Tina Reimann osztályvezető köszöntötte a résztvevőket, majd kitért a városuk és Szolnok kapcsolatának múltjára. A diákcsere-program mellett a művészeti kapcsolatokat is erősítették, a Szolnoki Művésztelepen dolgozik a következő hónapokban egy reutlingeni alkotó, később pedig a vármegyeszékhely is képviselheti magát Németországban.

– Standunknál olyan csomagot ajándékozunk az érdeklődőknek, amelyben virágmagok vannak, ez a növény lesz az emlék Reutlingenből – hangsúlyozta  Tina Reimann.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőjében kifejtette, nagyszerű esztendő áll mögöttük, nemzetközi zsűri előtt kellett megfelelni, mielőtt elnyerték volna az Európa Kulturális Fővárosa címet.

– A mi pályázatunk kulcsa, ami Szolnokon is tetten érhető: a közös gondolkodás, a térségi szemlélettel megfogalmazott jövőkép. Az álmokat foglaltuk össze, amivel a helyi közösséget erősítettük. Jó megtapasztalni a jászkunsági összefogást – tekintett körbe a településvezető, aki szólt a városuk és környezetük természeti és kulturális értékeiről is.

Galó Anita, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzati Hivatal elnöki titkárságvezetője hozzátette, nagy dolog, hogy az ország egyetlen vidéki utazási kiállításán lehetünk jelen. 

– Fontos, hogy Szolnok vezetése a turizmus és annak fejlesztése mellé állt. A Jászkunságban és a Tisza-tónál példaértékű az együttműködés. A vármegye több mint 600 ezres vendégéjszakával számolhat. A fejlődés kulcsa a közös munka minősége, ami számokkal is mérhető – foglalta össze gondolatait Galó Anita.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta, a vármegyeszékhely jövőre a 950. születésnapját ünnepli. Ezt méltó módon szeretnék megünnepelni, s ennek az előkészületei már zajlanak. Röviden a vár és védőinek történetét is felelevenítette.

– Ebben a városban a turizmus és idegenforgalom még gyerekcipőben jár, még dolgozni kell azon, hogy erősödjön. A lehetőségeink adottak: a Tisza, a Zagyva, a természeti környezet, a honvédség, a repülés, a vasút, a rendezvények és programok, emellett az alattunk lévő termálvíz is – sorolta az előnyünkre fordítható adottságokat. 

Egy sárkányhajóval is megismerkedhetnek az érdeklődők

Mindkét napon ismeretterjesztő foglalkozásokat tartanak az Agórában, a Hild téren túraeszközöket mutatnak be, illetve egy sárkányhajóval is megismerkedhetnek az érdeklődők. A program szerint a helyi és környékbeli néptáncosok, egyéb egyesületek és művészeti iskolák mutatkoznak be szombaton. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában