Megszépül az udvar is

2024.03.08. 18:30

Rég várt fejlesztés: ötvenöt év után megújul a kultúrotthon Jászfelsőszentgyörgyön

Gőzerővel dolgoznak a szakemberek a József Attila Közösségi Színtér és Könyvtár felújításán Jászfelsőszentgyörgyön. A település szívében található közművelődési intézményt 1969-ben adták át, épülete ötvenöt év után most először újul meg érdemben. A régóta várt fejlesztés során pályázati forrásból valósul meg többek között a kultúrotthon energetikai korszerűsítése. Környezete is megszépül, parkot, játszóteret és fedett rendezvényteret alakítanak ki.

Illés Anita

Zúgnak a munkagépek, szorgos kezek dolgoznak a József Attila Közösségi Színtér és Könyvtár épületének, valamint környezetének felújításán. Ottjártunkkor is lelkesen folyt a munka, a szakemberek éppen térköveztek, ácsmunkákat végeztek. A jászfelsőszentgyörgyiek régi álma válik valóra, hiszen az önkormányzat már évekkel ezelőtt tervezte az 1969-ben épült művelődési ház felújítását, ahol egyébként helyet kap a könyvtár is, de nem volt rá pénz a község költségvetésében és pályázaton sem nyertek. 

felújítás, kultúrotthon
Zelenai Tiborné polgármester a munkálatok megtekintésekor részletesen beszámolt hírportálunknak a József Attila Közösségi Színtér és Könyvtár felújításának elemeiről
Fotó: Pesti József

A József Attila Közösségi Színtér és Könyvtár néven működő intézmény a kulturális, közösségi élet központja a településen. 

– Ötvenöt év után most először újul meg érdemben az intézmény. Korábban is kerestük a forrást az épület korszerűsítésére, többször pályáztunk, de sajnos nem jártunk eredménnyel. Örömteli, hogy több ütemben lassan eljutunk oda, hogy teljesen megszépül az épület és annak környezete – kezdte Zelenai Tiborné. A polgármester elmondta, hogy két éve a Magyar Falu Programban elnyert mintegy húszmillió forintos támogatásból kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az elavult fűtési rendszert és az elektromos hálózatot. A TOP Plusz Élhető települések pályázatán háromszázmillió forintot nyertek a kultúrotthon további fejlesztésére, melynek kivitelezési munkálatai folyamatban vannak. Jól haladnak, augusztus végén tervezik az átadást. 

A művelődési ház mögötti területet is átalakítják, ottjártunkkor éppen térköveztek a szakemberek
Fotó: Pesti József

– Nagyon rossz állapotban volt az épület tetőszerkezete, állandóan beázott, ezért időszerű volt annak felújítása is. A TOP Plusz támogatásból megvalósul a teljes tetőszerkezet cseréje, a homlokzatszigetelés és megszépül a színtér környezete is. Mindezen túl a fejlesztés során napelemes rendszert telepítünk. A bejárathoz előtető épül, hátul az udvaron pedig játszóteret, parkot, fedett rendezvényteret alakítunk ki, ahol a színpadot is el tudjuk helyezni. Fontos eleme a pályázatnak az épület akadálymentesítése és parkolók építése is – folytatta Zelenai Tiborné, kiemelve, hogy a fejlesztés célja a település központjának környezettudatos, család- és klímabarát megújítása. A zöldfelület növelésével bővülnek a szabadidős lehetőségek minden korosztály számára.

A projekt lakossági igényeket szolgál, hozzájárul, hogy a község élhetőbb legyen. Az építkezésen járva azt is megtudtuk, hogy a munkálatok miatt erősen korlátozva van az intézmény működése, rendezvényeket egy ideig nem tartanak. A pünkösdre tervezett falunapot valószínűleg a sportpályán rendezik meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában