Fejlesztés

2024.02.07. 19:55

Kisimul a cibakházi Kispusztai út, könnyebben elérhetik majd Kunszentmártont a nagyközség lakói

Vállalkozások és magánszemélyek is kihasználhatják a fejújított Kispusztai út előnyeit Cibakházán. A közel 300 millió forintos beruházás alapkövét szerdán tették le.

Pakainé Pusztai Nóra

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, Molnár Csaba alpolgármester, Hegyes Zoltán polgármester és Török István jegyző közösen helyezték el az alapkövet. Az időkapszulába a beruházás műszaki adatain túl egy szerdai Új Néplap is került

Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Rögösnek bizonyul a cibakházi Kispusztai út, de már nem sokáig. Az önkormányzat a Vidékfejlesztési Program keretében közel 300 millió forintot nyert a szakasz felújítására. A beruházás helyszínén szerdán alapkövet tettek le. A résztvevők maguk is szembesülhettek azzal, miért szükséges a beruházás. Akadnak ugyanis olyan szakaszok, melyeken gyalog vagy talán kerékpárral lehet csak kényelmesen közlekedni.

A beruházás indokoltságát annak, aki járt már ezen a szakaszon, talán nem kell mondani 

– kezdte Hegyes Zoltán polgármester. Hozzátette, sokat költöttek az utóbbi időben arra, hogy zúzott kővel, illetve betontörmelékkel feltöltsék a szakaszt, a környékbeli vállalkozások segítettek a járhatóbbá tételben.

A beruházás lakossági és vállalkozási szempontból is nagy jelentőségű. A járási központ jelenleg a régi 44-es főúton közelíthető meg, az út mintegy 24 kilométer. A Kispusztai út elkészülte után mindez 18 kilométeresre rövidül, így lényegesen rövidebb idő alatt érhető majd el Kunszentmárton.

– Vállalkozási szempontból is jelentős hiszen ezt az utat használják Cibakháza legtöbb iparűzési adót fizető cégei – emelte ki.

A tervezési feladatok elvégzése után közbeszerzési eljárást írtak ki és kiválasztották a kivitelezőt, aki már meg is kezdte a munkát. A jelen projektben 1800 méteres szakasz újul meg, 6 méteresre ki is szélesítik azt.

– Tekintettel arra, hogy a pályázatból maradt még közel 100 millió forint, ebből folytatni szeretnénk a munkát. Reményeink szerint a helyiek által ismert egykori vágóhíd utáni belterületi határig a teljes szakaszt fel lehet újítani az év végéig – mutatott előre.

Kiegészítette: a belterületi sáros utcákban élők joggal tehetik fel a kérdést, hogy miért pont a Kispusztai út. A válasz igen egyszerű, a Vidékfejlesztési programban külterületi utakra lehetett pályázni.

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő a polgármesterhez kapcsolódva hangsúlyozta, hogy a kevésbé járható, belterületi saras utakat is folyamatosan fejlesztik Cibakházán, pályázati kiírások függvényében haladnak. Jelenleg van 90 millió forint forrás ezek korszerűsítésére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában