Fontos a megelőzés

2023.03.28. 06:55

Támadnak a kullancsok: tavaly is több tucatnyian betegedtek meg az általuk terjesztett kórral a Jászkunságban

Tavaly Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében harmincnégyen betegedtek meg a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban, egy embert pedig vírusos agyvelő-és agyhártyagyulladással diagnosztizáltak. Már most érdemes védekezni a vérszívók ellen, hiszen ahogy melegszik az idő, a kullancsok is egyre aktívabbak.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Hétvégén vettem észre a kutyám hátsó lábának belsején a kullancsot. Először nagyon megijedtem, de szerencsére sikerült kiszednem belőle, így nem történt nagyobb baj. Már négy éve nem történt velünk ilyen, hiszen kapja a három hónapra védettséget nyújtó kullancs elleni tablettát. Ám, idén nem gondoltam volna, hogy már most, márciusban be kellett volna adnom, áprilisban terveztem – hívta fel a figyelmet történetével a szolnoki Kiss Hajnalka arra, hogy már most érdemes odafigyelni a kullancs elleni védekezésre.

A jó idő beköszöntével a magasabb fűben és a bokrok alján ugyanis már most megtalálhatóak és aktívak térségünkben az apró vérszívók, ezért nem árt az óvatosság az emberek esetében sem.

– Annak érdekében, hogy a kullancsok a bőrfelületet nehezebben érjék el, kirándulások alkalmával viseljünk világos színű, hosszú ujjú, galléros inget, valamint sűrű szövésű, világos színű nadrágot. A világos színű ruházaton ugyanis sokkal könnyebb észrevenni a sötét színű kullancsokat. Az inget tűrjük be a nadrágba, a nadrág szárát pedig a zokniba vagy a bakancsszárba. Használjunk kullancsriasztó szert a szabad bőrfelületen vagy a ruházaton – tanácsolja a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Mint írták, hazánkban a két leggyakoribb betegség, amelyeket a kullancs terjeszthet, a vírusos agyhártya vagy agyvelőgyulladás, vagyis a kullancsencephalitis, illetve a Lyme-kór. 

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás az esetek jelentős részében tünetmentes, kisebb részében 7-14 napos lappangási időt követően enyhe betegségtünetek, például láz, fejfájás, hányinger, izomfájdalom jelentkeznek, majd néhány nap múlva a panaszok teljesen megszűnnek. Minden ötödik betegnél egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényel. A betegség védőoltással megelőzhető.

A Lyme-kór legjellegzetesebb tünete a vándorló bőrpír, mely általában 7-10 napos lappangási idő után a csípés helyén jelentkezik. A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva gyűrűt formál. A bőrjelenséget enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kísérheti, de felléphetnek nem specifikus tünetek, valamint idegrendszeri tünetek is. Nagyon ritkán, a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt betegeknél napokkal, hetekkel, esetleg hónapokkal a kullancscsípés után idegrendszeri, mozgásszervi vagy a szívet érintő szövődmények jelentkezhetnek. Védőoltással nem lehet megelőzni a betegséget, de, megfelelő adagban és ideig szájon át alkalmazott antibiotikummal jól gyógyítható.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében tavaly 34-en betegedtek meg Lyme-kórban, egy ember pedig kullancsencephalitisben.

Minél hamarabb el kell távolítani – ez a legjobb módszer

Mint azt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától megtudtuk, nagyon fontos a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi észlelése és eltávolítása.

– Ugyanis, ha ezt időben megtesszük, nem kerülhetnek kórokozók a szervezetünkbe, ugyanis a kullancs jellemzően csak a szúrást követő néhány óra múlva juttatja kórokozókkal fertőzött nyálát az emberbe. Az eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg – anélkül, hogy a potrohát összenyomnánk – majd lassú, de határozott mozdulattal húzzuk ki. Előfordul, hogy a kullancs kiemelésekor a bőrben marad az apró, visszahajló horgocskákkal rögzült szájszerv. Azonban ez már a kórokozó-átvitel szempontjából veszélytelen, ha nem tudjuk kivenni, akkor apró „szálkaként” viselkedik, így idővel magától kilökődik a bőrből – tanácsolták a szakemberek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában