Jászkunság

2023.02.15. 19:55

Napokon belül megpillanthatjuk a káprázatos hármas bolygóegyüttállást

Egyszerre három égitest, a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása figyelhető majd meg az égbolton február 22-én, azaz jövő hét szerdán, alkonyat után. Ám nem ez az egyetlen látványos együttállás, ami mostanában megfigyelhető, hiszen jelenleg Naprendszerünk szinte minden bolygója látható az esti órákban.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Az egymástól 7 és fél fokban álló Vénusz és Jupiter között félúton a növekvő Hold látszik majd február 22-én – számolt be a hamarosan látható nem ritka, mégis csodás égi látványról Ujlaki Csaba csillagász. Az Aba-Novák Agóra Kuluturális Központ módszertani munkatársa elmondta, nem ez az egyetlen égi jelenség, melyet mostanában megfigyelhetnek a világűr szerelmesei az esti égbolton.

– Szerdán, illetve csütörtökön az egymáshoz nagyon közel álló Vénusz és Neptunusz figyelhető meg, de ebből szabad szemmel csak a Vénusz látszik.

A Neptunusz ugyanis a Naprendszer legtávolabbi bolygója, ezért csak távcsővel látható. Ami viszont szabad szemmel is tényleg gyönyörű, és most figyelhetőek meg ezekben a hetekben, az a Vénusz, és a Jupiter, vagyis a két legfényesebb bolygó.

– Napnyugta után most is ott ragyognak a nyugati égbolton. Így érünk el jövő hét szerdához, vagyis február 22-hez, amikor a növekvő Hold e között a két fényes bolygó között látható majd – sorolta a jelenlegi látványosságokat a szakember.

Mint elmondta, a mostani időszakban számos együttállás megfigyelhető, hiszen Naprendszerünk szinte minden bolygója látható az esti égbolton.

– Tavaly, kora nyáron fordult elő az, amikor hajnalban az összes bolygó felsorakozott. Majdnem ugyanez történik jelenleg is, csak ez esti órákban. Minden bolygó látszik, kivéve a Szaturnuszt, ami elbújt a Nap mögött, és hajnalban „bújik elő”.

Hamarosan újabb látványos jelenség következik, március elsején és másodikán, amikor közel kerül egymáshoz a Vénusz és a Jupiter. Ez szabad szemmel is látható lesz, hiszen a két legfényesebb bolygóról van szó

– tájékoztatott Ujlaki Csaba.

Hozzátette, jelenleg egyébként a Mars is szépen megfigyelhető, igaz, egyre halványabban, ugyanis már távolodik a Földtől.

Szolnokon szervezetten, távcsővel is megfigyelhetjük az együttállásokat

Az, hogy jelenleg szinte az összes, Nap körül keringő bolygó megfigyelhető mostanában az esti órákban, látványos bemutatókra ad lehetőséget Szolnokon is – tudtuk meg Ujlaki Csaba csillagásztól.

– Minden érdeklődőt szeretettel várunk péntek este hét órától a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgálóban, vagyis, a huszonnégy emeletes toronyházban derült idő esetén, ahol a tetőről távcsővel is megfigyelhetjük a látványosságokat. Emellett az Aba-Novák Agórában minden kedden este 6 órától kezdődik a Csillagkedvelők Klubja, ahol a különböző csillagászati érdekességekről előadásokon, filmvetítéseken tudhatnak meg információkat az érdeklődők  – számolt be a lehetőségekről az Aba-Novák Agóra módszertani munkatársa.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában