Ügyészség

2024.05.09. 13:56

Amikor a jászkiséri rabló megragadta a széket, nem akart esélyt adni a 81 éves asszonynak

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a 21 éves, büntetett előéletű fiatalembernek a büntetőügye, aki 2022. január 18-án nem sokkal este fél tíz után betört egy jászkiséri házba, majd a zajra felriadó, a házban egyedül élő 81 éves mozgáskorlátozott asszonytól pénzt követelt.

Mészáros Géza

Az ítéleti tényállásról a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya számolt be hírportálunknak.

Rabló, idős asszony, jaszkisér
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Az idős hölgy nem állt kötélnek, és járóbotjával megpróbálta kizavarni lakásából a fiatal férfit, aki ezt „viszonzandó”, megragadott egy széket, amivel addig ütötte az asszonyt, míg a szék darabokra nem tört. Ezután kiverte a verandaüveget, és az ekkora már halálra rémült asszonytól zsákmányolt mintegy 40 ezer forint készpénzzel és egy régi típusú, 10 ezer forint értékű használt mobiltelefonnal távozott.

Az idős asszony szerencsés módon csak 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérüléseket szenvedett, de ez csak a véletlenen múlt, az elkövetés eszközére figyelemmel ugyanis fennállt a koponyacsont törés veszélye is.  

Az ügyben 2022. július 1-jén emelt vádat a Jászberényi Járási Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság 6 tárgyalást tartott, majd az utolsón, 2023. november 15-én ítéletet hozott. A vádlottat a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás és az ott lakó akarata ellenére, éjjel, erőszakkal elkövetett magánlaksértés büntette, valamint súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt 9 év fegyházra ítélte.

Az ügyészség a vádlott terhére súlyosításért jelentett be fellebbezést, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen befejeződött. A fellebbezések nem vezettek eredményre, a Szolnoki Törvényszék nemrégen meghozott másodfokú döntésével az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában