Tündérszépek

2024.05.06. 12:30

Bőr- és hajápolás: a vitaminokban rejlik a szépség titka

A haj- és bőrápolásnak csak az egyik lépése az, hogy milyen szereket választunk a boltban. A tudatos táplálkozással és az egészséges életmóddal sokat tehetünk a tökéletes megjelenésért. A dietetikusok tanácsai szerint a vitaminok kiemelten fontosak, összegyűjtöttük, melyik mire való.

Pakainé Pusztai Nóra

A dietetikusok szerint a változatos, kiegyensúlyozott étrend tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat és vitaminokat. A D, E, K és A a zsírban oldódó vitaminok, míg a C és B vízben oldódók. Utánajártunk, melyik, miben található.

vitaminok, szépség, tündérszépek
A szakemberek szerint a vitaminok kiemelten fontosak
Fotó: Illusztráció / Forrás: Shutterstock.com

A-vitamin: hozzájárul a bőr, a haj és a köröm szépségéhez. Megtalálható májban, tojássárgájában, tejtermékekben, margarinokban. Azt se felejtsük el, hogy a sárgarépában lévő béta-karotin az A vitamin elővitaminja. 

D-vitamin: a bőrben napsugárzás hatására képződik, fontos szerepet játszik a csontrendszer fejlődésében. Megtalálható ugyan a belsőségekben, de a mi éghajlatunkon ajánlott október és március között különféle készítményekkel pótolni. 

E-vitamin: megköti a szervezetben keletkezett káros anyagot. Forrásai a növényi olajok.  

K-vitamin: szerepe van a véralvadásban. A káposztafélék, a sötétzöld levelű zöldségek, tejtermékek fogyasztásával tölhetjük fel raktárainkat.   

Vízben oldódó vitaminok közé tartozik: 

C-vitamin: talán nem meglepő, hogy a legfőbb tulajdonsága az immunrendszer erősítése. Megtalálható friss zöldségekben és gyümölcsökben. 

B-vitaminok: szerepet játszanak a haj, a bőr és a köröm ápolásában. Forrásai a gabonafélék, tejtermékek, olajos magvak és a húsok. 

A szakemberek javaslatai szerint érdemes körültekintően összeállítani az étrendet, hogy minden szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájusson a szervezetünk. 

Képviseld te Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét az országos döntőben!

Ahogy korábban említettük az egészséges haj- és bőrápoláshoz az A és B vitaminok elengedhetetlenek, ezt a felkészülés során a Tündérszépek szépségverseny jelentkezői is figyelembe vehetik. A versenyre ugyanis még nem késő jelentkezni, fotózásokat is tartunk még a közeljövőben. Ám már nincs sok idő gondolkodni, a határidő ugyanis május 12.

Vágj bele és a vármegyénket képviselve kerülj te az országos döntőbe!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!