Közélet

2006.12.21. 12:19

Szabadon engedik a felgyógyult sasokat

Pusztulásra ítélt, de szerencsére életben maradt parlagi- és rétisast találták két hete Jászárokszállás határában az MME és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai. A két túlélőt a fővárosi állatkertbe szállították, ahol a gondos állatorvosi kezelésnek köszönhetően mostanra felgyógyultak, és megerősödtek.

SZOLJON

Így aztán nem akadály, hogy december 22-én, pénteken a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén szabadon engedik a két lábadozót.
A parlagi- és a rétisasok természetvédelmi értéke példányonként egy millió forint, így a rendőrség több millió forintos természetvédelmi kárt okozó bűncselekmény ügyében indított nyomozást.
Az utóbbi évek mérgezéses eseteiért a legtöbb esetben a karbofurán nevű idegméreg volt a felelős. Ez már hazánkban is bizonyítottan több száz védett madár pusztulását okozta. Mivel a karbofuránt tartalmazó növényvédőszerek számos kevésbé veszélyes vegyszerrel is helyettesíthetőek, ezért a Magyar Madártani Egyesület — csatlakozva egy európai természetvédelmi kezdeményezéshez —, arra kéri az illetékes hazai hatóságot, hogy tiltsa be a karbofurán tartalmú szerek használatát. Az Amerikai Egyesült Államokban idén augusztusban tiltották be teljesen a hatóanyag forgalmazását, miután az elmúlt években vadmadarak milliói mérgeződtek meg miatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!