Hírek

2006.05.08. 16:10

Légiirányítók és adószakértők a kereseti lista élén

A vezető beosztású alkalmazottak bruttó havi átlagkeresete 397–512 ezer forint között alakult 2005-ben, a termelésirányítóké 155–331 ezer volt, a tapasztalatot szerzett munkatársak pedig 164–395 ezer forint havi fixet kaptak – derült ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) most elkészült bérstatisztikájából.

BAMA

A legtöbb jól kereső szakértő a gazdasági diplomások, főleg a pénzügyben munkát vállalók közül került ki tavaly, de a műszaki felsőfokú végzettségűek sem panaszkodhattak. A szakértői posztokon dolgozók közül kiemelkedően jól keresnek a légiirányítók, akiknek átlagosan 550 ezer a havi bruttó bérük, de az ötven év felettiek alapbére megközelíti a hétszázezret. Hasonló keresetre számíthatnak a 31-40 év közötti adószakértők és -szaktanácsadók is. Az ügyészek és a bírók átlagos alapbére a félmilliót súrolja. Az alapbérhez viszonyítva mindkét területen 10–20 százalék között mozgott az egy hónapra vetített juttatások és a prémium mértéke.


Az egészségügy, valamint a szociális terület alkalmazottai viszont az alapbérükkel és a keresetükkel is elégedetlenkedhettek, hiszen a jól fizetettek havi összjövedelme is alig haladta meg a háromszázezret. Egy általános orvosnak ugyanannyi, azaz bruttó havi 154 ezer forint volt a fizetése tavaly, mint egy mentőtisztnek, ám az utóbbi hatezerrel magasabb összegű prémiumot kapott. Ezek mértéke szinte minden egészségügyi és szociális foglalkozás esetén 10-20 százalék között mozog, kivétel épp a mentőtiszti és a diplomás ápolói poszt, mivel itt a kereset akár 50 százalékkal is magasabb lehet az alapbérnél, többnyire az éjszakai pótlék, ügyeleti díj miatt.


Látszik, hogy a foglalkoztatók a lemorzsolódottak körében igyekeznek spórolni, csökkent ugyanis az általános iskolát el nem végzettek átlagkeresete. Jó hír, hogy közel kilenc százalékkal javult a szakmunkások javadalmazása. Nem ritka, hogy a különféle kiegészítő juttatások, egyebek között a műszak- és veszélyességi pótlék, a duplájára vagy akár a triplájára emeli a havi keresetet az alapbérhez viszonyítva. A jövedelmeket a vállalkozás nagysága, földrajzi helye, tevékenységi köre, helyzete, az alkalmazottak száma, koruk, iskolázottsÁguk, és speciális szaktudásuk is befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!