Bulvár

2014.05.19. 17:34

Hitte volna? A szolnoki habos isler mára európai hírű lett!

Igazi szolnoki kuriózum a habos isler. Sokan nem is tudják, de a tojáshabbal készült süteményt egy szolnoki cukrász, Hegedűs László találta ki, majd sütötte meg először.

Szoljon.hu

– Húsz darabot kérek belőle! – mutat a habos islerre a szolnoki Nagyvári Nándor, majd csodálkozó tekintetünket látva elmagyarázza, azért vásárol ennyit, hogy ajándékba is vigyen a zalaegerszegi ismerősöknek. Az ottani rokonok a szolnoki islerre eszküsznek, náluk csak a lekváros fajtát ismerik és sütik.
Többen talán nem sejtik, hogy a lekváros isler még csak nem is magyar sütemény, hanem osztrák és semmi köze nincsen a szolnoki habos édességhez. Hacsak a formája miatt nem gondolunk rokonságot a két süti között.

– A habos islert az egykori Kádár Cukrászda mesterének, Hegedűs Lászlónak lehet köszönni – tudjuk meg Móra László mestercukrásztól, aki maga is Hegedűs Lászlótól sajátította el a szakma fortélyait. A szolnoki Marcipán Cukrászda tulajdonosa elmeséli, az édesség a Kádár-dinasztia műhelyének pincéjében „született”, valószínűleg akkor, amikor Laci bácsi azon gondolkodott, mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjékkel. Végül felverte azokat habbá, forró, éppen 130 fokos cukorsziruppal édesítette és egy csöppnyi ecettel stabilizálta állagát.

– Legelőször vajas tésztába töltötte a masszát a cukrász, de kiderült, nem ez a legjobb megoldás, ugyanis a tészta hamar megkeményedett. A linzer viszont idővel még puhábbá vált, maradt tehát a csöppnyi fahéjjal ízesített omlós linzertészta – magyarázza Móra László.
Az igazán tökéletes és népszerű islerhabot a Kádár Cukrászdában egy ideig kakaóporral ízesítették, de ezt a vendégek nem szerették annyira, így maradt a hófehér tojásfehérje. Sokáig kérdés volt az is, mivel vonja be a felső linzerlapot.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: vaningyen.tumblr.com
[/caption]

– Először olvasztott csokoládéval tette ezt meg, majd amikor már együtt dolgoztunk, kitaláltuk, hogy húzzuk be a tésztát fondanttal. Mi a mai napig a karamellel ízesített, színezett fondantot használjuk – fűzi hozzá Móra László, aki kulisszatitkokat is elárul e süteményről. Így például megtudjuk, hogy a máz akkor marad színes és fényes, ha a tésztát forró baracklekvárral lekenik és erre öntik rá a fondantot. A tészta pedig a nagyon finomra őrölt diótól válik még porhanyósabbá és ízletesebbé.

– A szolnoki islert valóban ismerik már szerte Európában – bólogat Ádám Szilvia felszolgáló.
– Ezért a süteményért elutaznak még Budapestről is városunkba. Sokan meglepetésként, kuriózumként vásárolják, hiszen máshol valóban nem lehet ilyet kapni. A szolnoki isler eljutott már Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba, Görögországba, sőt Manhattanbe is. Az egyik legnépszerűbb édesség szinte minden helybéli cukrászdában a krémes mellett.

S bár a habos isler eredeti szolnoki „találmány”, levédetni mégsem lehet, mert megalkotója, Hegedűs László sajnos már nem él, ezt csak ő tehette volna meg. Így hát mi, itt élők őrizzük meg emlékezetünkben e sütemény eredetét és legyünk büszkék a különleges, habos édességünkre.

A lekváros isler osztrák sütemény

Az isler a nevét egy gyönyörű alpesi településről, Bad Ischlről kapta. A fürdőváros 1849 és 1914 között élte fénykorát, amikor itt működött Ferenc József hivatalos nyári rezidenciája, itt ünnepelték a császár születésnapját, sőt Erzsébet hercegnővel való eljegyzésének is e városka adott otthont.

A süteményt először Richard Kurth, a Sacher Cukrászda mestercukrásza készítette a császár tiszteletére még az 1850-es években. A cukrászda ma is működik, és természetesen ischler is kapható. Az eredeti recept kicsit más, mint amit Szolnokon ismerünk. Az egyszerűbb változat csokikrémmel van töltve, de létezik ünnepi, karácsonyi változat, ebbe ribizlilekvár kerül, és kávéízű a máz rajta.

Hazánkban a legnépszerűbb a lekvárral töltött, csokival bevont sütemény.

A süteményt először Richard Kurth, a Sacher Cukrászda mestercukrásza készítette a császár tiszteletére még az 1850-es években. A cukrászda ma is működik, és természetesen ischler is kapható. Az eredeti recept kicsit más, mint amit Szolnokon ismerünk. Az egyszerűbb változat csokikrémmel van töltve, de létezik ünnepi, karácsonyi változat, ebbe ribizlilekvár kerül, és kávéízű a máz rajta.

Hazánkban a legnépszerűbb a lekvárral töltött, csokival bevont sütemény. Fotó: vaningyen.tumblr.com -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!