Bulvár

2009.01.27. 14:34

A tragédiából merítettek új erőt: megszületett a Mobilmánia

Örömben és bánatban is bőven része volt tavaly Horváth Attilának, hazánk egyik - ha nem a leghíresebb szövegírójának. Többek között az elmúlt év történéseiről, az Életmű válogatásokról és a 2009-es terveiről beszélgettünk vele.

SZOLJON

- Végletes év volt, nagy örömökkel, nagy bánatokkal - kezdte az ismert szövegíró. - Két új lemezt írtam, Horváth Ákos - ő Charlie rendkívül tehetséges fia, énekes, gitáros, szerző, hangszerelő - bemutatkozó albumát, ami mai, lendületes, laza rockmuzsika, valamint a Mobilmánia nagylemezét.
Ez utóbbiról részletesebben is kell beszélnem, mert a legjobb dolgok és a legtragikusabb történet is ehhez kapcsolódik. Zeffer András hívta életre az azonnal óriási indulatokat gerjesztő csapatot. Egy zenekarba hozta össze, állította egymás mellé a P. Mobil három volt énekesét, Vikidál Gyulát, Tunyogi Pétert és Rudán Joet, Zefi Hammond orgonája, Kékesi Bajnok basszusgitárjátéka, és a Rock Band zenészei kíséretében. Régi Mobil-dalokkal koncerteztek a hőskort idéző sikerekkel, mindenütt telt házak és önfeledten lelkes közönség előtt.
[caption id="" align="alignright" width="400"] Horváth: Jövőre talán folytatódik az Életmű válogatás
[/caption]Mikor felvetődött a gondolat, hogy lemezen is örökítsék meg a koncertek legjobb dalait, azt mondtam, ez a társaság több kell legyen, mint nosztalgiazenekar.
Új lemezt kell csinálni, új dalokkal. Annyi energia, tudás és tapasztalat van ebben a társaságban, olyan összetartás és egymás iránti tisztelet, a zene iránti alázat, hogy ebből biztosan csak valami egészen jó dolog születhet. És mindenki azonnal átérezte, hogy itt a lehetőség. Bizonyítsunk még egyszer, dobjunk még egy nagyot így, együtt. Azt hiszem, a többiek nevében is mondhatom, hogy nagyon régen vártunk ennyire lemezt, nagyon régen éreztük magunkat ennyire felszabadultnak, lelkesnek, tenni vágyónak, mint az alkotó munka folyamán.
És akkor történt az a tragédia, amit a mai napig sem tudtunk igazán feldolgozni: Tunyogi Péter elveszítése.
Először úgy éreztük, egycsapásra összeomlott minden, nincs értelme semminek, nincs tovább. Azután szép lassan megjelent néhány újabb érzés. A dac, a csak azért is, a nem lehet, hogy így legyen vége érzése. Valamint a felelősség, hogy ha ennyire törékeny minden, akkor figyeljünk, vigyázzunk egymásra még jobban, kapaszkodjunk össze még szorosabban. Összetörve, a tragédiából valahogy mégis újabb erőt merítve, egymást inspirálva, valamilyen nem is földi állapotban feszültünk neki a daloknak, a stúdiómunkának, és az eredmény - véleményem és érzéseim szerint - egy nagyon erős, vérbeli, klasszikus rocklemez lett, huszonegyedik századi hangzással.

- Abban az évben jelent meg az Életmű válogatás is. Mit kell tudni róla?
- Igen, ez volt a másik, nagyon megtisztelő dolog, ami az elmúlt évben történt - mondta. - Még valamikor tavasszal keresett meg Orbán Tamás szövegíró kollegám, aki akkor az EMI művészeti vezetője volt,  hogy a kiadó szívesen gondozna egy olyan kiadványt, ami a pályafutásom legsikeresebb, legjobb dalait gyűjtené egybe.
Először nem is vettem túl komolyan a gondolatot, mert ilyen válogatáslemezem már jelent meg tíz évvel ezelőtt, azt javasoltam, válogassunk az azóta eltelt évek terméséből. A kiadó viszont ragaszkodott a legismertebb dalokhoz is, így a következő gondolat már egy dupla album volt.
Amikor elkezdtük összeírni a szóba jöhető darabokat, már az első körben majd kétszer annyiról beszéltünk, mint amennyi egy dupla cd-n elférne. Ekkor Szekeres Judit, a kiadó igazgatója, számomra meglepő rugalmassággal azt mondta, jó, akkor legyen négy lemez. Legyen díszdobozos, reprezentativ, igazi különlegesség.
December közepén jelent meg, hatvanhat dalt tartalmaz, tematikus összeállításban. Van egy rock-blues válogatás, egy country-pop-jazz gyűjtemény, valamint két lemez, ami a közel negyven év alatt írott legszebb balladákat, lírai dalokat tartalmazza.
Van néhány érdekesség is. Szerepel a válogatásban egy új, máshol még meg nem jelent dal, valamint néhány széles körben ismert nótát nem az eredeti változatban, hanem talán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb, értékesebb feldolgozásban tettük a lemezre.
És ha minden igaz, jövőre jöhet a folytatás azokkal a felvételekkel, amelyek még erről a négy lemezről is kényszerűen lemaradtak.

- Ha jók az információink, akkor alakulóban van egy érdekesnek mondható koncert is.
- Igen, a Marathon különleges történet. Egy nem létező, mégis kultusz-zenekar példaértékű története.
A kilencvenes évek elején alakult egy - akkoriban még - jórészt ismeretlen zenészekből álló fiatal zenekar, megjelentetett egy nem különösebben sikeres albumot, tartott néhány klubkoncertet, majd fel is oszlott. A dalok azonban valami csoda folytán tovább éltek, baráti társaságok által egymásnak másolt kazettákon terjedtek, szemben az aktuális divatokkal, lelkes zenebarátok suttogó propagandájával. Valamiféle kultikus szeretet alakult ki a már régen nem létező zenekar körül. Ahogy titkos társaságok őrizték, őrzik ereklyéiket, úgy őrizték a számukra kincset érő cd-ket, kazettákat sokan, úgy gondolva, hogy az csak az övék, csak ők ismerik, értik, szeretik. És ha valaki másról valahogy kiderült, hogy ő is a "beavatottak" csapatához tartozik, azonnal volt beszédtéma, találkozási pont, kapcsolódás. A Marathon amolyan jelkép lett, összehozott embereket, valamilyen vállalható, őrizhető és megosztható értéket kezdett jelenteni, szemben a mindenfelé áradó, egyre igénytelenebb tömegtermékekkel.
Persze, csak a közönség csendes érzéseiben - mert tíz évvel később, amikor a zenekar újra összejött és készített egy új lemezt, az már kiadásra sem került. Egyetlen kiadó sem látott benne fantáziát. Miközben internetes fórumok szerveződtek a Marathon dalait szeretők társaságából.
Tavaly, amikor elindítottam a honlapom (www.horvathattila.hu), megbeszéltük Vámos Zsolttal, a Marathon vezetőjével, gitárosával, zeneszerzőjével, hogy a két lemez anyagát tegyük elérhetővé, ingyenesen letölthetővé azok számára, akiket érdekel, akik szeretik.
Megnézhető a honlapomon, mennyi bejegyzés született ezzel kapcsolatban, röviden úgy foglalhatók össze: Köszönjük!
Sokan töltötték le a két lemez anyagát, rengeteg visszajelzés, impulzus, bíztatás érkezett - mindez elég volt ahhoz, hogy elgondolkodjunk, mi lenne, ha...
A zenészek már mind igent mondtak, a többi már szervezés kérdése. Helyszín és időpont még nincs, de elképzelhető, hogy még egyszer színpadra áll a fantomzenekar.

- És végül, de nem utolsó sorban: mit tervez még az idei évre?
- Ahogy általában, most sincsenek különösebb terveim. Pontosabban, a nyilvánosság elé már eredményekkel, produkciókkal állok szívesebben, mint ötletekkel, elképzelésekkel, ígéretekkel, amikből azután esetleg semmi sem valósul meg. Az esetleges Marathon-koncert természetesen jó lenne, mint ahogy a Mobilmánia további sikereiért is szorítok, de természetesen érlelődnek egyéb dolgok is, amikről viszont majd akkor beszéljünk, amikor már valóban lesz miről. Remélem, lesz miről...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!