Lemezkritika

2008.12.18. 16:03

Republic: Tiszta udvar, rendes ház

Huszonegy stúdiólemezzel és két koncertalbummal a háta mögött a Republic most sem tud hibázni. Fogós dallamok, elgondolkodtató szövegek, igazi Republic-hangulat, amit kapunk.

Baranyi György

Na, akkor söprés! — adta ki a jelszót a Republic együttes, és így is tettek: elkészítették aktuális sorlemezüket, a Tiszta udvar, rendes házat. Ebben azt a vágyukat fogalmazták meg Cipőék, hogy egy sokkal jobb világot szeretnének, ahol van mindenkinek munkája, fedél a feje fölött, és ne kelljen félnie a másnaptól. Egyszóval, hogy Magyarország ismét szép tiszta legyen, mert most, mint mondják, olyan, mint egy udvar, ahová bárki bármit bedobhat, és ehhez még jó pofát is kell vágni. A gond csak az, saját bevallásuk szerint, hogy maguk sem tudják, miként lehetne ezt elérni. Így hát amit tehetnek, az az, hogy tükröt tartanak elénk, amiben megkláthatjuk, miről is szól ez a mai világ.

Ezt a tükröt pedig a Republic együttes immár közel húsz éve felmutatja a hallgatóknak. A csapattól az utóbbi időben megszokhattuk, hogy évente, így az ősz végén, a tél elején előállnak a soros CD-jükkel. Ezeknek a lemezeknek a színvonala nagyon nem is különbözik egymástól, mind a jól bejáratott, megszokott Republic-stílusban fogant, amelynek jellemzője a könnyen megjegyezhető, fülbemászó dallam, fogós refrén, a hol poprockos, hol népies, hol beates, hol pedig odaütős, lendületes punkos stílusjegy, nem is beszélve a balladákról. Ezt a magas minőséget a Republic rerndszeresen hozza is, hiszen minden lemezén van valamilyen sláger, sőt több is. A szövegek pedig külön megérnek egy elemzést, hiszen sokszor annyira átvitt értelműek, képletesek, szimbolikusak, hogy azok megfejtése felér egy rejtvénnyel, máskor meg egyszerűek, sőt időnként viccesek, butuskák, de még ez is jól áll a csapatnak. Cipőék csendben-rendben teszik a dolgukat: zenélnek, és sokszor társadalmi üzenetet is megfogalmaznak.

A mostani albumra is jutott ilyenekből bőven. Egyébként már a kezdés is rendhagyó, hiszen egy instrumentális számmal indít az album, amely olyan laza, könnyed, mintha egy tengerparti szellő simogatna minket. Aztán persze sorra jönnek a republicos felvételek, egyik jobb mint a másik. Most Tóth Zoltán gitáros két számot is elénekel (Párizsban; Ezer kincs, ezer nyár), és persze Boros Csaba basszusgitárosnak, zenekarvezetőnek is jut egy dal (Ne válaszolj, ne kérdezz). A fák az égig érnek című dalban pedig Cipő mellett Szatai Gábor, a No együttes (most No Problem) egykori énekese is hallható.

Szóval, a Republic most talán egy kissé politikusabb lemezt készített, de tőlük azért sosem állt távol a véleménynyilvánítás akár politikai kérdésekben sem. Olyat, amely szórakoztató, amely érdekes, amely továbbgondolkodásra késztet.
(Republic: Tiszta udvar, rendes ház. Kiadó: EMI) 

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Itt az idő, hogy seperjünk egy kicsit a magunk portáján is...
[/caption]Számlista:
1. Hintőpor
2. Róma
3. Egy balta száll
4. Ne válaszolj, ne kérdezz
5. Kék hotel
6. Hosszú haj, hülye zene
7. Párizsban
8. A folyó ölel tovább
9. Hami-hami, hami-hami
10. A fák az égig érnek
11. Ezer kincs, ezer nyár
12. A lassú képek városa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!