Lemezkritika

2008.10.15. 10:35

Ossian: Küldetés

Az Ossian a dallamos metal zenét jeleníti meg biztos tudással új lemezén is.

Baranyi György

Az Ossian régóta már hazánk egyik legkedveltebb metal együttese. Paksi Endre énekes és csapata régóta halad azon az ösvényen, amely az igényes metal zene útvonalát jelölte ki, és amely ösvényt kénytelenek voltak időnként maguk kitaposni. Persze az utat jellemezték csúcsok és hullámvölgyek is, de szerencsére a rajongók mindig kitartottak az együttes mellett. Most pedig már jó ideje rendesen fut a szekér, és Endréék elmondhatják, hogy közönségük valóban a tenyerén hordja őket. Persze van is miért.

Ennek újabb bizonysága a most megjelent albumuk, a Küldetés. Már a cím is találó, hiszen maga az Ossian is egyfajta, nem éppen könnyű küldetést, missziót teljesít: az igényes, dallamos metal zene hirdetését, terjesztését, mint azt a fentiekben is vázoltam. A CD közel 45 percben, tömören, 13 tételen keresztül fogalmazza meg, mutatja be azt, amiért az Ossiant annyira szeretni lehet. Azaz a gitárriffekkel díszített, változatos gitárszólókkal ellátott (Rubcsics Richardtól és Wéber Attilától), kiváló basszusgitárral és dobolással (Erdélyi Krisztiántól és Hornyák Pétertől) megtámogatott dalokat, amelyekre Paksi Endre éneke teszi fel a koronát. Endre hangja az évek során szinte semmit sem kopott, ugyanolyan érdekes, izgalmas ez a kissé rekedtes, mégis tiszta hang (és az érthető kiejtés, amit sajnos nem sok metalcsapat énekese mondhat el magáról!), mint korábban volt. A számok pedig magukért beszélnek, ahogy Paksi Endre írja a CD kísérőfüzetében: ez a néhány dal kérdéseket jár körül, válaszokat próbál keresni és elmesél néhány kis történetet a Valóság és Fantázia határvonalán. Már a nyitó gitárintro, az Ébredés szinte lírai finomsága is megkapó, hogy aztán megdörrenjen a hangfal, és keményen szóljon a dallamos metál, remek (csorda)vokálokkal. Természetesen nem maradhatnak el a húzós, dögös felvételken túl a már megszokott Ossian-balladák sem, mint például a kimondottan reneszánszos gitárral induló Asszony feketében. A leggyorsabb, legkeményebb szám pedig éppen az utoljáró felcsendülő Útközben, dupla géppuska lábdobjával, sodró lendületével.

Az Ossian ismét egy igényes, jól megszólaló albumot tett le elénk. Idén sem maradhat el az Ossianosok Nemzetközi Találkozója, immár a hetedik november 22-én, a budapesti Petőfi Csarnokban. Itt mutatja be a csapat a Küldetés albumot is élőben. Jó lesz meghallgatni!
(Ossian: Küldetés. Kiadó: Hammer Records)

Számlista: [caption id="" align="alignright" width="250"] Küldetés: a CD címe az Ossian jelszava is lehetne egyben
[/caption]
1. Ébredés (intro)
2. A Száműzött visszatér
3. A Véletlen
4. Új Aranykor
5. Asszony feketében
6. Mondd ki!
7. A kőszikla
8. Az ördögök mennyországa
9. Az Életvonal
10. A Küldetés
11. A Nagybetűs Szavak
12. Jó időben, jó helyen
13. Útközben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!