Közbiztonság

2024.05.10. 13:55

Hirtelen szétszéledtek a lézengők, amikor utcára vonult az új polgárőrség Jászkarajenőn

Megkezdte működését Jászkarajenő új polgárőrsége, amely a falu közrendjének helyreállítását tűzte zászlajára.

Rózsa Róbert

A jászkarajenői Sulák Imre Istvánnénak és 17 falubeli társának van egy vágya. Azt szeretnék, hogy községükben olyan legyen a rend, mint egykoron, sok évvel ezelőtt volt. E vágyukban alighanem jó pár falubelijükkel osztoznak még, ám ők 18-an voltak azok, akik cselekedtek: polgárőrséget alapítottak, amely a napokban munkához is látott.

A Karáért Polgárőr Egyesület tagjai Jászkarajenő közbiztonságért szeretnének dolgozni
Fotó: Beküldött fotó

Vezetőjük, Sulákné régen is polgárőr volt, 18 évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni közrendfenntartással, és tagja volt annak a régi jászkarajenői polgárőrségnek is, ami sajnos megszűnt. Sajnos – mondta –, hiszen sokkal nagyobb rend volt anno, amikor még polgárőrség segítette a rendőrség munkáját.

– Elköltöztünk Németországba, és ahogy onnan visszatértünk, azt láttuk, hogy ténylegesen kezd tönkre menni a falu. Rengeteg a lopás, a betörés, a kábítószer-fogyasztás. Ezért elkezdtünk kutakodni, hogy miként lehet polgárőrséget létrehozni, és végül áprilisban sikerült bejegyeztetni a polgárőrséget – fejtette ki hírportálunknak Sulák Imre Istvánné.

A Karáért Polgárőr Egyesület 15 alapító taggal indult, jelenleg 18-an tartoznak az állományukba. A hivatalos megalakuláshoz egy-két dokumentum még hiányzik, ennek ellenére önszorgalomból már voltak terepen saját autóikkal.

Sulákné szerint – jó értelemben – tartanak tőlük a falu renitensei. Azt tapasztalja, hogy amint megjelennek az utcákon, eltűnnek onnan a lézengők

– A legfontosabb célunk a közrend, a közbiztonság helyreállítása és fenntartása, és hogy a jászkarajenőieknek nőjön a biztonságérzete. Ezt a munkát a lakosság is nagyban segítheti, legfőképpen a polgárőröknek adott információkkal – fejtette ki az egyesület vezetője.

A szervezethez egyébként inkább fiatalok csatlakoztak, legtöbbjük 20-40 év közötti, de vannak idősebbek is, akik még a régi polgárőrségnek is tagjai voltak.

– Nemtől, kortól, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül bárki csatlakozhatott. Mindenki megbecsült tagja a polgárőrségnek – emelte ki Sulákné, hozzátéve: a jelentkezők komoly szűrőn mentek keresztül, amíg eljutottak odáig, hogy tagjai lehettek az egyesületnek. A tiszta erkölcsi bizonyítvány pedig alapkövetelmény.

Mindezt persze társadalmi munkában végzik, fizetség nélkül, munka mellett, saját szabadidejük terhére.

De – mint vezetőjük mondta –, csinálják, hiszen szükség van munkájukra és a helyiek számítanak is rájuk.

Autót kapnak az önkormányzattól

Jászkarajenő önkormányzata mindenben támogatja a település új polgárőri egyesületét – mondta el érdeklődésünkre a község polgármestere. Palya István kiemelte, örülnek a kezdeményezésnek és az önkormányzat már meg is kötötte az együttműködésről szóló megállapodást velük, és hamarosan egy autót is vesznek az egyesületnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában