Avatás

2024.05.08. 15:18

M44-es: átadták a gyorsforgalmi út új szakaszát – galériával, videóval

Kedden ünnepélyes keretek között felavatták az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek és Szentkirály közötti 4,6 kilométeres szakaszát. A ceremóniát az M44-es újonnan kialakított Mosonyi pihenőjében tartották meg.

Szoljon.hu

A köszöntők sorát Madari Róbert, Lakitelek polgármestere nyitotta meg. Hangsúlyozta: az M44-es gyorsforgalmi út építése összefogás, akarat és kormányzati támogatás együttes eredményeképp valósulhatott meg. Nagy öröm a lakitelekiek számára, hogy elkészült a gyorsforgalmi út, mely teret és lehetőséget nyit számukra. Az áruszállítás mellett a helybélieknek is segítség, könnyebbén érik el a fővárost, Békéscsabát vagy éppen erdélyi testvérvárosukat – számolt be az eseményről kedden a baon.hu

M44, gyorsforgalmi út, átadás
Ágh Péter államtitkár, Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, Madari Róbert, Lakitelek polgármestere, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Kutasi Ferenc Szentkirály alpolgármestere avatta fel az M44-es új szakaszát
Fotó: Bús Csaba / Forrás: Baon.hu

Kiszámítható fejlődés

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, a térség országgyűlési képviselője megjegyezte: Kecskemét és térsége újabb szintet lép előre az M44-es gyorsforgalmi út átadásával. A megfelelő, modern úthálózat elengedhetetlen a stabil, kiszámítható fejlődéshez.

Hazai forrásból épül az M44-es

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára az átadáson elmondta: az M44-es gyorsforgalmi út építése igazi sikertörténet, hiszen a már megvalósult 89 kilométer hazai forrásból épülhetett meg.

Az M44-es eddigi történetét felidézte: a 2016 óta folyamatosan zajló munkálatok részeként a gyorsforgalmi út első szakaszát, a Tiszakürt és Kondoros közötti 61 kilométert 2019-ben adták át, majd 2020-ban a Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszt. Az új Tisza-hidat is magába foglaló Lakitelek és Tiszakürt közötti részt 2021 decemberében adták át a forgalomnak. Összességében az M44-es gyorsforgalmi út 126 kilométeréből eddig 89 kilométer készült el.

35,5 milliárdból épült meg a szakasz

Ágh Péter államtitkár kifejtette továbbá az átadás kapcsán, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásának köszönhetően a Szentkirály és Lakitelek közötti 4,6 kilométeres szakaszon 22,5 méter koronaszélességű 2x2 sávot alakítottak ki, leállósáv nélkül, két híddal. A kivitelezését nettó 35,5 milliárd forint hazai forrásból valósította meg a Duna NRG Zrt.

A beruházás a szakasz elején keresztezi a Peitsik-eret, illetve a Szentkirály–Tiszakécske összekötő utat. A keresztezésnél egy komplex és tágas pihenővel kombinált, különszintű csomópont valósult meg közel 75 méter hosszú, kétnyílású felüljáróval. Az új pihenőhely a magyar mélyépítés nemzetközileg is elismert szakemberéről, a 2016-ban elhunyt Mosonyi Lászlóról kapta nevét.

Ágh Péter felsorolta még az M44-es gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó, Kecskeméten és térségében megépült fejlesztéseket, a körforgalmakat, elkerülő utakat. 2022 nyarán valósult meg a 44-es számú főút felújítása a „repülős körforgalom” és a Fekete Gólya Étterem között 3,4 kilométer hosszban, egy balra sávos csomóponttal együtt. 2023. szeptemberében a „repülős körforgalom” kapacitása egy úgynevezett bypass ággal bővült, mely egy új, összekötő ágként funkcionál a 44-es főút és a reptérre vezető út között. 12,7 kilométeres hosszban a 44-es főúti csomópont és az épülő M44-es gyorsforgalmi út közötti összekötő utak felújítása is elkészült, párhuzamos kerékpárúttal.

A 44-es főút kereszteződése átépült, egy új, kétsávos turbókörforgalmú csomópont jött létre, kerékpáros aluljáróval, melyet 2023 decemberében vehettek birtokba a közlekedők. Szintén e beruházás keretében a tavalyi év végén került átadásra a Szentkirály elkerülő 2,9 kilométeres szakasz is. Az államtitkár hozzátette: az M44-es épül tovább Nagykőrös irányába, majd eléri az M5-ös autópályát.

Egy év múlva eléri az M5-ös autópályát

A köszöntők sorát Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője zárta. Elmondta: több mint két évtizede a térség országgyűlési képviselője, vannak hiányosságok, melyeket eddig nem sikerült megvalósítania. Ezek sorából végre az M44-es megépítése kikerül, mely hazai forrásból épült meg, és hamarosan teljesen eléri az M5-ös autópályát, várhatóan jövő év áprilisa-májusa körül. 

Beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult az M44-es gyorsforgalmi út megépüléséhez, többek között az adófizetőknek, és annak a több ezer szakembernek, akik saját munkájukkal segítették az építését.

Az átadási ünnepség után a szakemberek megnyitották a forgalom előtt az új, Lakitelek és Szentkirály közötti szakaszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában