Világnapi bemutató

2024.04.28. 19:55

Helikoptert is bevetettek az életmentés során a jászberényi mentőkutyások – videóval, galériával

Mentőegységek dolgoztak egy szimulált katasztrófa helyszínén a Kutyákkal az Életért Alapítvány jászberényi kiképzőbázisán, ahol a mentőkutyák világnapja alkalmából nyílt napot tartottak vasárnap. Az önkéntesek embert és kutyát próbáló helyzeteket imitálva mutatták be, hogyan készítik fel a négylábú segítőket az éles bevetésekre.

Illés Anita

Világszerte április utolsó vasárnapján ünneplik a mentőkutyák világnapját. A négylábú hősök tiszteletére a Kutyákkal az Életért Alapítvány idén is nyílt napot szervezett Jászberényben, a Borsóhalmi úti kiképzőbázison.

Terület- és romkutató tréningeket is tartottak a nyílt napon
Fotó: Pesti József

A hagyományoknak megfelelően a kutyatartók részére meghirdetett foglalkozásokkal indult a program, majd az alapítvány szakemberei mentőkutyás engedelmes tréningeket, személykövetést, terület- és romkutató tréninget tartottak. Az érdeklődők bepillanthattak a mentőkutyák képzésének nagyon összetett folyamatába.

Szabó Gábor, az alapítvány elnöke a romkutató tréning során elmondta, hogy a bázisukon található mintegy 5000 négyzetméteres romterület a mentőkutyák képzésének egyik legfontosabb eszköze.

Mintegy 100-120 rejtekhellyel rendelkezik, ahol például az épületomlás, földrengés, gázrobbanás és egyéb katasztrófa sújtotta területeken előforduló túlélési lehetőségeket, mentési munkákat imitálják. A bemutató során a mentőkutyások – persze csak képzeletben – helikopterrel vonultak a kárhelyszínre, ahol alpintechnikával, romkutató kutyák segítségével mentették meg a sérült személy életét.

A nyílt napon az alapítvány mentett kutyusait is megismerhették a látogatók, sőt örökbefogadásra is lehetőség volt. Mindezeken túl bemutatták az immár 24 éve folyamatosan épülő-bővülő kiképzőbázisról szóló kisfilmet is. A gyerekeket ugrálóvár, a Jászárokszállási Önkéntes Tűzoltó Egyesület játékos vetélkedője, ügyességi feladatok és kutyás sorverseny szórakoztatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában