Emberrablás

2024.05.03. 15:00

Tovább tolódik a jászjákóhalmai „rosszfiúk” ügye, nem hajlandók beismerni bűnösségüket

Miután idén februárban a Szolnoki Törvényszéken megtartott előkészítő ülésen az emberrablással megvádolt jászjákóhalmai nő és két férfi társa nem ismerte be bűnösségét, dr. Nádor Zoltán bíró a büntetőügyben bizonyítási eljárás lefolytatását rendelte el. A napokban zajló első tárgyaláson a vádlottak nem tettek vallomást, viszont bűnösségüket továbbra is tagadják. Ha igazukat nem tudják bizonyítani, úgy több évnyi fegyházbüntetésre számíthatnak.

Mészáros Géza

Anya és fia azzal védekezett, hogy a nőt futtató „családfő” erőszakos magatartásával kényszerítette őket különböző bűncselekmények elkövetésére. A kitartott férfi szerint azonban anya és fia saját elhatározásukból követték el a bűntetteket.

Flea,Angry,Man,Wearing,A,Gray,Shirt,And,Black,Pants
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség tavaly ősszel társtettesként, felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntette miatt emelt vádat két – 32, illetve 22 éves – fiatalemberrel, valamint 40 esztendős nő társukkal szemben. Ők egykoron egy családot alkottak, és közös „vállalkozást” is fenntartottak. 

Mint egy korábbi büntetőeljárás ismertetéséből kiderült, a családfő a drogfüggő élettársa testének áruba bocsátásával keresett pénzt, mindezt a nő fiúgyermekének jóváhagyásával.

A vádirat szerint 2022. július 8-án délután a jászjákóhalmai Toldi utcai családi házukba csalták egy ismerősüket, aki egy pásztorórát töltött volna a nővel. Amint belépett a házba, a két fiatalember bezárta mögötte az ajtót. A támadóknál egy vascső és kések is voltak. A sértettől bántalmazással, megfélemlítéssel kényszerítették ki az értékeit.

Nem elégedtek meg a készpénzzel

A vascsővel többször megütötték, és a késekkel azzal fenyegették, hogy összevagdossák, levágják a kisujját és a fülét, ha nem „adja el” nekik a ház előtt parkoló kocsiját és a mobiltelefonját. Az áldozat sírni kezdett, és belement az ügyletbe. A vádlottak elvették a férfi okmányait és a gépkocsija iratait, a kocsira és a telefonra pedig helyben egy-egy adásvételi szerződést készítettek. Ezekben vételárat is feltüntettek, amit természetesen nem adtak át a sértettek, viszont a szerződések aláírására kényszerítették. Miután a megfélemlített férfi mindent aláírt, a vádlottak szabadon engedték őt…

A februári előkészítő ülésen az ügyész a „családfőre” 11, a párjára és annak fiára 8-8 év letöltendő fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. 

A „vádalku” azonban sikertelennek bizonyult, mivel a vádlottak nem ismerték be a bűnösségüket. Anya és fia azzal védekezett, hogy a nőt futtató „családfő” erőszakos magatartásával kényszerítette őket különböző bűncselekmények elkövetésére. A kitartott férfi szerint azonban anya és fia saját elhatározásukból követtek el bűntetteket.

A Szolnoki Törvényszéken a közelmúltban megtartott első tárgyalási napon dr. Nádor Zoltán bíró a vádlottakat hallgatta volna ki az ügyben, azonban egyikük sem tett vallomást. A bizonyítási eljárás a következő, június végi tárgyalási napon várhatóan tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában